Herbata imbirowa chociaż pozornie zwyczajna, może przynieść Ci wiele korzyści zdrowotnych. Niewątpliwie jest niezwykle pomocna w walce z infekcjami, a nawet problemem kamieni nerkowych.
Herbata imbirowa to jeden z najłatwiejszych i najlepszych sposobów, by w pełni skorzystać z właściwości tego leczniczego korzenia. Imbir był niegdyś wykorzystywany w medycynie naturalnej ze względu na fakt, że skutecznie przeciwdziała rozmaitym dolegliwościom.
Ma on między innymi działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co jest szczególnie ważne w przypadku leczenia infekcji i wszelakich stanów zapalnych.
Herbata imbirowa będzie nie tylko smacznym i aromatycznym napojem, ale niewątpliwie naturalną dawką przeciwutleniaczy, które ochronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i toksyn z otoczenia.
W imbirze obecna jest substancja o nazwie gingeron. Jest to składnik aktywny, którego skuteczność w rozpuszczaniu kamieni nerkowych została potwierdzona badaniami naukowymi. Wszystkie składniki naparu imbirowego, na który przepis znajdziesz poniżej, mają działanie alkalizujące i pozwalają przywrócić zdrowe pH krwi.
Dlatego działa korzystnie na odporność organizmu, chroniąc go przed bakteriami i wirusami chorobotwórczymi. Z kolei witaminy i minerały chronią i odżywiają komórki ciała dlatego minimalizują negatywny wpływ wolnych rodników.
Do wyczerpania zapasów wszystkie oleje CBD 50% taniej!!!
Herbata imbirowa – przepis
Składniki:
- 6-8 centymetrów kłącza imbiru
- 1 litr gorącej wody
- duży słoik, talerzyk
- sok z cytryny lub limonki
- miód
Przygotowanie:
Ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciskamy całość: w sensie bierzemy do ręki i ściskamy, coby soku trochę puściło. Dlaczego? Tym sposobem uzyskamy jak największą powierzchnię do zaparzania i najwięcej soku.
Imbir zalewamy wrzącą wodą i natychmiast przykrywamy talerzykiem, aby nie ulotniły się olejki eteryczne.
Zostawiamy do zaparzenia na minimum 4 godziny. Ponieważ chcemy mieć bardzo skoncentrowany napar, więc najlepiej pozostawić na całą noc.
Po tym czasie mocno przecedzamy imbir, najlepiej rękami wyciskając najwięcej jak się da. Na koniec resztki imbiru wyrzucamy, a napar przechowujemy w lodówce.
Po tym czasie wlewamy sobie 1/4 – 1/3 kubka imbirowego naparu, uzupełniamy gorącą wodą i ewentualnie do smaku sokiem z cytryny lub miodem (tak wiem, trochę się zmarnuje właściwości, trudno). Można dodać także szczyptę chilli. Pijemy bardzo gorące. Dlaczego? Ponieważ imbir jak i inne ziołowe substancje rozgrzewające powinien być pity bardzo gorący.
Pijemy szklankę co około 2-3 godziny. Dawka dla dorosłego to 6-8 kubków dziennie (ze względu na to, że imbir utrzymuje się w organizmie przez około 2 godziny, chcemy mieć stały poziom). Po drugim kubku powinniście czuć, że jesteście mocno rozgrzani, zwłaszcza ręce i nogi.
Jak długo pijemy? Minimum 2-3dni. Przede wszystkim na początku choroby, jeśli jesteście już w trakcie to też się przyda.
Powinieneś przeczytać także: