Pij olej z czarnuszki, a wzmocnisz odporność i zapomnisz o alergii!

9 października, 2020 0 Przez admin

Olej z czarnuszki jest znany od wieków i sprawdzi się na różne dolegliwości zdrowotne.To najlepszy naturalny lek dla osób zmagających się z alergiami, a także z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Badania potwierdziły, że olej z czarnuszki skutecznie łagodzi katar sienny i w odróżnieniu od leków przeciwhistaminowych, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) zaliczana jest do gatunku roślin z rodziny jaskrowatych, znana też pod takimi nazwami jak: czarny kmin, kminek egipski, czarnucha, kolendra siewna, kąkolnica czy panna w zieleni.

O czarnuszce mówi się, że są to niewielkie ziarenka o wielkiej mocy. Wiedzieli o tym już starożytni władcy egipscy, a ówczesne badania potwierdzają niezastąpione właściwości czarnuszki. Co takiego kryje się w tej delikatnej roślinie, że wykazuje szerokie spektrum działania na nasz organizm? 

Czarnuszka posiada charakterystyczne, błękitne kwiaty, które często zdobią nasze ogrody. Z kolei jej nasionka stosowane są jako nie tylko jako przyprawa, ale także jako ziele lecznicze. Znajdują się one w owocu, tzw. mieszku, a ze względu na swój wygląd i smak nazywane bywają również czarnym kminkiem.

Czarnuszka – cud natury

Ziarenka czarnuszki z powodzeniem można określić jako fenomen, bowiem mało która przyprawa zawiera aż tyle drogocennych substancji. Są to :

  • witamina E i beta-karoten, a także witaminy z grupy B,
  • mikroelementy i antyoksydanty,
  • cenne flawonoidy i sterole oraz rzadko występujące w naturze alkaloidy.
  • biotyna – nieoceniona dla skóry i włosów, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • tymochinon – składnik olejku eterycznego czarnuszki, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwnowotworowym, o działaniu ochronnym na nerki i wątrobę,
  • kwasy tłuszczowe, w tym: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy, rzadko występujący eikozadienowy.

Badania potwierdzają skuteczność czarnuszki

W cudowne właściwości czarnuszki wierzyli już faraonowie, wykorzystując olej z tej rośliny dla poprawy swojego zdrowia i urody. Najnowsze badania naukowe tylko potwierdzają jej zalety. Udowodniono na przykład przeciwnowotworowe działanie czarnuszki, za co odpowiada głównie zawarty w niej tymochinon, który łączy się z enzymami i komórkami biorącymi udział w naturalnej obronie przed wolnymi rodnikami. Wykazano także ochronne działanie tymochinonu względem hemoglobiny, mioglobiny i albuminy. Przeprowadzone na zwierzętach badania wykazały również, że czarnuszka przyczynia się do obrony organizmu przed toksycznymi substancjami. Badacze są zgodni co do przeciwzapalnych i ochronnych właściwości tej rośliny.

Olej z czarnuszki – na co pomaga?

Czarnuszka jest nieoceniona w profilaktyce chorób. Warto więc stosować ją systematycznie w kuchni, a nie tylko wtedy, gdy już niedomagamy. Jej regularne przyjmowanie (w postaci przyprawy lub oleju) wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, czarnuszka będzie jego cennym uzupełnieniem. Pomoże zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak: nowotwory, cukrzyca, alergie, osteoporoza. Będzie wspierała nasze organizmy w obronie przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, a także różnego rodzaju toksynami.

Czarnuszka okazuje się pomocna w profilaktyce i leczeniu takich schorzeń, jak:

  • Alergia – działa antyhistaminowo
  • Anemia – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów.
  • Nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki, działa silnie antyutleniająco
  • Nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
  • Kamienie nerkowe – obniża poziom szczawianów w moczu
  • Wrzody żołądka – skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori
  • Cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi i pracę trzustki.
  • Astma – poprawia wydolność płuc zwłaszcza u dzieci.
  • Zakażenia grzybicze i pasożytnicze – wykazuje skuteczne działanie w przypadku zakażenia tasiemcem, przywrą, owsikami; hamuje rozrost patogenów, w tym Candida Albicans.
  • Trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, poparzenia słoneczne, łysienie, łupież – stosowana zewnętrznie poprawia stan skóry i przyśpiesza gojenie się stanów zapalnych.
  • Osteoporoza – wspiera procesy pomagające zwiększać gęstość kości.
  • Depresja – działa uspokajająco, podnosi odporność na stres.
  • Czarnuszkę można stosować także w postaci naparów, nalewek, ziołomiodu, a zewnętrznie jako składnik maseczek i peelingów. Herbatka z nasion czarnuszki, w połączeniu z koprem, kminkiem i anyżem, wspomaga wydzielanie mleka u matek karmiących piersią.