naturalne leki przeciwzapalne

Naturalne leki przeciwzapalne, czyli 10 najskuteczniejszych przypraw i ziół!

1 listopada, 2020 0 Przez admin

Naturalne leki przeciwzapalne to środki, których działanie jest naprawdę skuteczne. Gdy pojawi się w naszym organizmie jakikolwiek stan zapalny warto po nie sięgnąć. Ale prawda jest taka, ze zamiast leczyć warto zapobiegać. Długotrwałe stany zapalne w naszym organizmie są zapalnikiem do wielu poważnych chorób. Dlatego postanowiłam stworzyć listę z najpotężniejszymi naturalnymi lekami, które doskonale radzą sobie ze zwalczaniem stanów zapalnych. Matka natura wyposażyła nas w liczne zioła, rośliny i przyprawy przeciwzapalne.

Naturalne leki przeciwzapalne

RUMIANEK – ma działanie antyseptyczne i zwalcza bakterie. Zawiera substancje, które mają bardzo silne właściwości przeciwzapalne. Rumianek przyspiesza proces gojenia się ran, łagodzi stany zapalne skóry i dziąseł, obniża gorączkę oraz pomaga zwalczyć katar i kaszel. Dodatkowo działa przeciwbólowo. Chińscy naukowcy niedawno dowiedli, że olej z rumianku zabija aż do 93% komórek MCF-7 odpowiedzialnych za raka piersi!

CZOSNEK I CEBULA – czosnek to silny naturalny antybiotyk, który zwalcza bakterie i wirusy. Nieoceniony i tani produkt, który zaliczany jest do polskiej superżywności. Spożywanie czosnku opóźnia procesy starzenia się organizmu i niesamowicie wzmacnia układ odpornościowy. Czosnek i cebula łagodzą stany zapalne, redukują wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo.

SZAŁWIA – jest niezwykle odżywcza ze względu na zawartość środków przeciwzapalnych, przeciwutleniających oraz witamin i minerałów. Zawarte w szałwii enzymy antyoksydacyjne chronią komórki przed śmiercią, a wolne rodniki oddziałują na nasze komórki w mniejszym stopniu. Szałwię powinniśmy stosować w leczeniu wszelkich stanów zapalnych.

CYNAMON – na nasze zdrowie oddziałuje poprzez katechiny, jedne z najsilniejszych antyutleniaczy. Cynamon zawiera ich nawet więcej niż zielona herbata, co pozwala zaliczyć go do szczególnie pożądanych w diecie neutralizatorów wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych i rozwój chorób. Również obecny w nim kompleks białkowy NF cappa B pełni ważną funkcję w procesach odpornościowych i zapalnych.

Czy wiesz, że zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy (cynamal) jest obecnie przedmiotem badań naukowych, które mają potwierdzić nie tylko jego silne właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne, lecz również rolę, jaką odgrywa w zapobieganiu mutacjom genów i rozwojowi nowotworów.

 

Powinieneś przeczytać także:

14 NATURALNYCH ANTYBIOTYKÓW. KONCERNY FARMACEUTYCZNE WOLAŁYBY ŻEBYŚ O NICH NIE WIEDZIAŁ!

 

IMBIR – radzi sobie nawet z przewlekłymi stanami zapalnymi. Właściwości przeciwzapalne imbiru wykorzystywane są już od wieków. Imbir nie tylko zwalcza stany zapalne, ale działa również zapobiegawczo. Ponadto posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

ZIELONA HERBATA – zawiera polifenole, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Zielona herbata bogata jest również w składniki odżywcze, które wzmacniają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Badania wykazały, że picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo zielona herbata przyspiesza metabolizm i wzmacnia układ odpornościowy.

GOŹDZIKI – są bezcenne w leczeniu przeziębień i kaszlu oraz sezonowej grypy – dzięki zawartości flawonoidów wykazują silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Obecny w olejku z goździków eugenol, organiczny związek chemiczny, przyczynia się do blokowania odpowiedzialnego za powstawanie stanów zapalnych enzymu COX 2, czyli wykazuje działanie zbliżone do aspiryny i ibuprofenu.

Ważne! Olejek goździkowy jest doskonałym środkiem antygrzybicznym. Zaleca się go nawet w leczeniu kandydozy. Osoby cierpiące z powodu tej dolegliwości powinny pić herbatę z goździków, którą można przygotować z pąków rośliny lub olejku.

KARDAMON – bardzo aromatyczna przyprawa, które nadal zbyt rzadko używana jest w polskiej kuchni. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Kardamon jest przyprawą, która oczyszcza organizm z toksyn i ma właściwości antydepresyjne.

PIEPRZ CAYENNE – powstaje z papryki cayenne, która w pierwszej fazie przetwarzania jest suszona, a następnie mielona. W ten sposób powstaje pieprz cayenne. Jest stosowany w leczeniu wielu chorób, działa oczyszczająco, pomaga zwalczyć przeziębienie i katar, wspiera pracę serca oraz ma działanie antyalergiczne.

KURKUMA – kolejna przyprawa zwalczająca stany zapalne. Jej właściwości również są potwierdzone licznymi badaniami. Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy o potężnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.PRZEPIS > WODA Z KURKUMĄ

Jak widać natura przychodzi zatem z wieloma pomysłami, które pomogą uporać się nam ze stanami zapalnymi i które są łatwo dostępne. Pamiętajmy jednak, że nawet produkty naturalne mogą wchodzić w różne interakcje, więc zachowaj wszelką ostrożność.