Imbir słynie ze swoich antyseptycznych i wzmacniających właściwości. Moringa to źródło witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Razem tworzą idealne połączenie. W jaki sposób przygotować domowy eliksir długowieczności na bazie tych dwóch roślinnych składników?
Zarówno korzeń imbiru jak i liście moringa są stosowane w przebiegu wielu chorób. Natomiast zastosowanie tych składników razem we właściwych porcjach, spotęguje ich działanie.
Moringa – właściwości lecznicze
- leczy migrenę
- łagodzi bóle reumatyczne – moringa wykazuje działanie przeciwzapane. Ponadto zawiera duże ilości żelaza, potasu i wapnia, które są niezwykle ważne do utrzymania w dobrej kondycji mięśni i ścięgien,
- leczy anemię – zawiera 25 razy więcej żelaza niż szpinak,
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL) – zarówno moringa, jak i imbir zawierają łatwo rozpuszczalny błonnik, który wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi,
- zapobiega chorobom krążenia,
- chroni wątrobę – oczyszcza oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
- chroni przed chorobą wrzodową żołądka .
Imbir – właściwości lecznicze
- przeciwdziała mdłościom i zawrotom głowy – niewielki kawałek imbiru zjedzony przed podróżą zapobiegnie chorobie lokomocyjnej oraz nudnościom wywołanym chorobą morską;
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
- chroni przed skutkami leczenia antybiotykami – skutecznie usuwa negatywny wypływ antybiotyków na organizm oraz przyspiesza proces leczenia,
- łagodzi kaszel,
- chroni przed cukrzycą,
- reumatoidalnym zapaleniem stawów,
- osteoporozą,
- chorobami układu oddechowego,
- wspomaga procesy trawienne dlatego polecany jest także osobom odchudzającym się.
Powinieneś przeczytać także:
NATURALNE LEKI PRZECIWZAPALNE, CZYLI 10 NAJSKUTECZNIEJSZYCH PRZYPRAW I ZIÓŁ!
Imbir z liśćmi moringa – przepis na eliksir
Składniki:
- 1 łyżeczka sproszkowanych liści moringa
- kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania: Plastry imbiru wrzucić do rondelka z ciepłą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Po tym czasie rondel zdjąć z gazu i dodać sproszkowane liście moringa. Przez kolejne 15 minut mieszankę parzyć pod przykryciem. Odcedzić, na koniec dodać łyżeczkę miodu oraz kilka kropeli soku z cytryny.