aspartam zamienniki cukru

Aspartam (E951) – uważaj co jesz!

10 listopada, 2020 0 Przez admin

Aspartam to jedna z najniebezpieczniejszych substancji dodawanych do żywności. Jest prawie 200 razy słodszy od cukru! Znajdziemy go w gumach do żucia, coca-coli, jogurtach, płatkach śniadaniowych, słodzikach, produktach typu light, a nawet… lekach. Aspartam jest przyczyną m. in. bólów głowy, migren, skurczy mięśni, utraty smaku, nudności, bezsenności, zaników pamięci oraz nowotworów.

Aspartam został wynaleziony w 1965r. przez chemika Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company. 26 lipca 1974r. FDA dopuściła aspartam do obrotu. Na całym świecie produkuje się go rocznie 15 000 ton. Dwie trzecie tej ilości konsumuje się w USA w napojach oraz jako dodatek do produktów spożywczych. Około 3500 ton aspartamu trafia rocznie do przemysłu spożywczego Europy.

Aspartam na produktach spożywczych oznaczany jest symbolem E951

W skład aspartamu wchodzi:

  • Metanol – trucizna,  która zamienia się w rakotwórczy aldehyd mrówkowy,
  • Dwuketopiperazyna (DKP) –  w doświadczeniach na zwierzętach powodowała guzy mózgu,
  • Fenyloalanina –  może powodować liczne problemy neurologiczne.

Sukces aspartamu polegał na jego właściwościach, ponieważ jest prawie 200 razy słodszy od cukru i ma prawie zerową kaloryczność (100 g tej substancji zawiera tylko 4 kcal). Ponadto nie podnosi poziomu cukru we krwi. Co więcej zastosowanie aspartamu jest tanie i nie wymaga skomplikowanego procesu technologicznego.

Syntetyczne substancje słodzące – wady

  • powodują zwiększoną ochotę na słodycze – prawdopodobnie działa tu mechanizm -> mózg dostaje sygnał słodkie ale żaden cukier nie pojawia się we krwi, więc organizm domaga się więcej i więcej słodkiego;
  • powodują zaburzenie metabolizmu, a w jego konsekwencji przybieranie na wadze – z tego samego powodu co powyżej. Mózg odbiera sygnał słodkie ale nie idą za tym kalorie i energia więc de facto rośnie ochota na prawdziwy cukier – zaczyna się podjadanie pomiędzy posiłkami oraz jedzenie dużo większych posiłków;
  • przyczyniają się do wzrostu ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego w tym ryzyko udaru czy zawału serca;
  • pogłębiają depresję;
  • wywołują bóle głowy, w tym migrenę;
  • nudności i niestrawność;
  • powodują raka – w tym temacie opublikowano wiele sprzecznych wyników badań.