imbir i moringa

Imbir z liśćmi moringa – eliksir zdrowia i długowieczności! +przepis

12 listopada, 2020 0 Przez admin

Imbir słynie ze swoich antyseptycznych i wzmacniających właściwości. Moringa to źródło witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Razem tworzą idealne połączenie. W jaki sposób przygotować domowy eliksir długowieczności na bazie tych dwóch roślinnych składników?

Zarówno korzeń imbiru jak i liście moringa są stosowane w przebiegu wielu chorób. Natomiast zastosowanie tych składników razem we właściwych porcjach, spotęguje ich działanie.

Moringa – właściwości lecznicze

  • leczy migrenę
  • łagodzi bóle reumatyczne – moringa wykazuje działanie przeciwzapane. Ponadto zawiera duże ilości żelaza, potasu i wapnia, które są niezwykle ważne do utrzymania w dobrej kondycji mięśni i ścięgien,
  • leczy anemię – zawiera 25 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL) – zarówno moringa, jak i imbir zawierają łatwo rozpuszczalny błonnik, który wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiega  chorobom krążenia,
  • chroni wątrobę – oczyszcza oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
  • chroni przed chorobą wrzodową żołądka .

Imbir – właściwości lecznicze

  • przeciwdziała mdłościom i zawrotom głowy – niewielki kawałek imbiru zjedzony przed podróżą zapobiegnie chorobie lokomocyjnej oraz nudnościom wywołanym chorobą morską;
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
  • chroni przed skutkami leczenia antybiotykami – skutecznie usuwa negatywny wypływ antybiotyków na organizm oraz przyspiesza proces leczenia,
  • łagodzi kaszel,
  • chroni przed cukrzycą,
  • reumatoidalnym zapaleniem stawów,
  • osteoporozą,
  • chorobami układu oddechowego,
  • wspomaga procesy trawienne dlatego polecany jest także osobom odchudzającym się.

 

Powinieneś przeczytać także:

NATURALNE LEKI PRZECIWZAPALNE, CZYLI 10 NAJSKUTECZNIEJSZYCH PRZYPRAW I ZIÓŁ!

 

Imbir z liśćmi moringa – przepis na eliksir

Składniki:

  • 1 łyżeczka sproszkowanych liści moringa
  • kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania: Plastry imbiru wrzucić do rondelka z ciepłą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez  ok. 10 minut. Po tym czasie rondel zdjąć z gazu i dodać sproszkowane liście moringa. Przez kolejne 15 minut mieszankę parzyć pod przykryciem. Odcedzić, na koniec dodać łyżeczkę miodu oraz kilka kropeli soku z cytryny.