syrop z cebuli

Syrop z cebuli, czyli babciny sposób na kaszel i przeziębienie!

Syrop z cebuli to od wieków sprawdzony sposób na kaszel i przeziębienie. Może być podawany zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Cebula od zawsze jest obecna w codziennej diecie. Często stosowana w medycynie ludowej, m.in. jako lek na bóle reumatyczne. Zalecane jest też jej spożywanie przy problemach trawiennych, przy nadciśnieniu, wysokim stężeniu złego cholesterolu (LDL), a nawet na wrzody i… kaca. Głównie jednak jest stosowana jako antidotum na kaszel i przeziębienie!

Syrop z cebuli – przepis

  • 2 – 3 główki cebuli kroimy w cienkie plastry lub siekamy w drobną kostkę,
  • pokrojoną cebulę wkładamy do słoika i każdą warstwę obficie zasypujemy cukrem,
  • słoik odstawiamy do momentu aż cebula puści sok.

* dla dzieci warto przelać syrop do mniejszego słoika, używając do tego sitka o gęstych oczkach lub gazy, aby oddzielić resztki cebuli.

Syrop domowej roboty należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

– dawkowanie

  • dla dzieci – 2-3x dziennie po łyżeczce,
  • dla dorosłych – 3x dziennie po łyżce.

Syrop z cebuli – przeciwwskazania

cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.

Syrop z cebuli można łączyć z innymi składnikami takimi jak miód, cytryna czy czosnek. Dzięki temu otrzymujemy kilka ciekawych i bardzo zdrowych wariantów.

Powinieneś przeczytać także:

ROZGRZEWAJĄCY NAPAR Z IMBIRU I KURKUMY NA ODPORNOŚĆ I PRZEZIĘBIENIE!

1 thought on “Syrop z cebuli, czyli babciny sposób na kaszel i przeziębienie!”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *