Syrop z cebuli to od wieków sprawdzony sposób na kaszel i przeziębienie. Może być podawany zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Cebula od zawsze jest obecna w codziennej diecie. Często stosowana w medycynie ludowej, m.in. jako lek na bóle reumatyczne. Zalecane jest też jej spożywanie przy problemach trawiennych, przy nadciśnieniu, wysokim stężeniu złego cholesterolu (LDL), a nawet na wrzody i… kaca. Głównie jednak jest stosowana jako antidotum na kaszel i przeziębienie!
Syrop z cebuli – przepis
- 2 – 3 główki cebuli kroimy w cienkie plastry lub siekamy w drobną kostkę,
- pokrojoną cebulę wkładamy do słoika i każdą warstwę obficie zasypujemy cukrem,
- słoik odstawiamy do momentu aż cebula puści sok.
* dla dzieci warto przelać syrop do mniejszego słoika, używając do tego sitka o gęstych oczkach lub gazy, aby oddzielić resztki cebuli.
Syrop domowej roboty należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
– dawkowanie
- dla dzieci – 2-3x dziennie po łyżeczce,
- dla dorosłych – 3x dziennie po łyżce.
Syrop z cebuli – przeciwwskazania
Z cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.
Syrop z cebuli można łączyć z innymi składnikami takimi jak miód, cytryna czy czosnek. Dzięki temu otrzymujemy kilka ciekawych i bardzo zdrowych wariantów.
Powinieneś przeczytać także:
Super przepis, który chcę wypróbować.